Már nem csak optikai illúzió – Zebra interaktív kiállítótér és Zebra Műtermi Napok

A budapesti Vasarely Múzeum interaktív kiállítóterme 2011. elején nyílt meg. Minden korosztály számára érdekes lehet ez a műhely, ahol az installáció idejére 4-8 képet állítunk ki, helyezünk a figyelem középpontjába. Izgalmas háttér információk, kérdések és játékok segítségével hozzuk testközelbe Vasarely munkáit: optikai illúziók, vonalak és színek kavalkádjából bontakozik ki, hogy mi inspirálta Vasarelyt művei elkészítésekor.
Azt szeretnénk, ha minél többen ragadnák meg az alkalmat, hogy vonalzóval, ceruzával és ollóval a kezükben új - Vasarely által inspirált - technikákat próbáljanak ki. A múzeumi interaktivitás lehetőségét, és az erre az interaktivitásra épülő „Zebra Műtermi napokat” felnőtteknek, kamaszoknak és gyerekeknek egyaránt ajánljuk. Ennek megfelelően a hirdetési kampányunk külön-külön mind a három korosztályt megcélozta.
A visszajelzésekből tudjuk, hogy a részt vevő látogatókat inspirálta a környezet, és szívesen fedezték fel újra a kreativitás örömét.
Szépművészeti Múzeum, Budapest

1 megjegyzés:

  1. A kezdeményezés 2011-ben Múzeumpedagógiai Nívódíjat nyert. Indoklás:

    Gondos előkészítéssel kidolgozott, minden részletében jól átgondolt, mintaértékű program és pályázat. Az interaktív kiállító terem kísérleti installációjára – a gyűjteményből kiemelt négy kiválasztott műalkotásra – épülő izgalmas és komplex program, amely háttér információkkal, kérdésekkel és játékokkal hozza testközelbe Vasarely munkáit. A téma a térbeli illúzió, a programban résztvevők optikai illúziók, vonalak és színek kavalkádjából saját aktivitásukon keresztül élik át, hogy mi inspirálta Vasarelyt művei elkészítésekor. Meghatározó a programban a műtárgyi környezetbe ágyazottság, az ismeretszerzéshez szükséges információs anyagok, és a kreatív alkotáshoz felhasználható többféle anyag és technika összhangja, egyensúlya. A program hosszabb előkészítő fázis, majd 3 próbanap után, a tapasztalatok és a látogatói visszajelzések alapján öltött végleges formát, amely példaértékű jó gyakorlat. A tantárgyi kapcsolódás rendkívül sokoldalú, átfogja a humán- és reáltudományokat, a művészeteket és a kreatív alkotó tevékenységeket egyaránt. A papíralapú kiadványok számtalan műfaját a tartalomhoz illően építi be a programba, emellett az aktivitások során számos tevékenységforma, technika és alapanyag próbálható ki. A program erényei közül kiemelkedik, hogy ugyanaz a múzeumpedagógiai módszertan egyidőben több célcsoport (gyerekek, kamaszok, felnőttek) számára is jól hasznosítható.

    VálaszTörlés