Biblia Scripta – Az Írás a középkorban

Évek óta terveztük, hogy ne csak az apátsági látogatást, hanem a minden évben megrendezendő időszaki kiállításunkat is múzeumpedagógiai foglalkozás keretében mutassuk be. Célunk volt az is, hogy alkotó munkát csempésszünk a foglalkozásba, melynek maradandó eredményét a diákok hazavihessék.
A kiállításban interaktív tárlatvezetés keretében a középkori kódexírás és kódexkészítés mozzanatait jártuk körbe: Mi a kódex? Melyek voltak a kódexkészítés alapanyagai és eszközei, és hogyan állították elő ezeket? Mely munkafázisok során készült el a kódex? Milyen írástípusokat használtak? Hogyan díszítették a sorokat, az oldalakat, a kötést? Két eredeti műtárgyat: egy 13. századi Bibliát és a 16. századi Pannonhalmi Evangelistariumot vizsgáltunk meg.
Az ismertetés és beszélgetés után alkotó munka következett: a 4-5. osztályos diákok a kódexkötés díszítésénél használatos nyomódúcot készítettek; az idősebbek kipróbálták a lúdtollal való írást: középkori "névjegykártyát" írtak és díszítettek.
Magyar Bencés Kongregáció Pannonhalmi Főapátság, Tricollis Tárlatvezető Iroda, Pannonhalma

1 megjegyzés:

  1. A kezdeményezés 2011-ben Múzeumpedagógiai Nívódíjat nyert. Indoklás:

    Alaposan előkészített, minden részletében jól kidolgozott, mintaértékű program és pályázat, amely maximálisan kihasználja az intézmény lehetőségeit. A Pannonhalmi Apátság kiállításában interaktív tárlatvezetés keretében a középkori kódexírás és –készítés mozzanatait járja körbe, amit alkotó tevékenység (nyomódúc-készítés kódexkötés díszítészhez, lúdtollal való középkori névjegykártya írása és díszítése) követ. E tevékenységek minden esetben alkalmazkodnak a programban résztvevők életkori sajátosságaihoz, teret engednek az egyéni kreativitásnak, és a humor jelenléte is meghatározó. A program alaposan és több ponton kapcsolódik az iskolai tananyaghoz, amelyet a helynek megfelelő, különleges, egyedi ismeretanyaggal gazdagít. A program során papír alapú, digitális és multimédiás eszközök, szerszámok és nyersanyagok, filmek, hangzó anyagok, műtárgymásolatok, jelmezek változatos és indokolt felhasználása történik. A program további erénye a ráhangoló óra, amelynek segédanyagát e-mailen küldik el a bejelentkező pedagógusnak. Kiemelkedő az az előre gondolkodás, amelynek eredményeképpen úgy készültek el a foglalkoztató anyagok, hogy a kiállítás bezárását követően is tovább működtethető a program.

    VálaszTörlés