Zöldfülű Péter – zöldmesék kicsiknek és nagyoknak

Pszichológusok szerint a mesék „lehetőséget nyújtanak önmagunk és a világ mélyebb megismerésére és megértésére”. A meséknek korunk új életkérdéseivel is kell foglakozni, vagyis kellenek a modern mesék,köztük a környezetvédelmi kérdéseket feldolgozó mesék is, és ezeket a múzeumpedagógiai sem mellőzheti.
Környezetvédelmi mesepályázatunk eredményeként országos, sőt a határon túli nemzet köréből közel 300 mese érkezett. Ezekből válogatva, témákban is változatosságra törekedve, született meg a Zöldfülű Péter – zöldmesék kicsiknek és nagyoknak c. mesekönyv. 112 oldalon, 31, pécsi, művészeti iskolások által illusztrált, eredeti mese olvasható a könyvben.
A könyvből megismerjük Szürkevölgy megmentőjét, Zöldfülű Pétert, aki "megküzd" a szemétsárkánnyal, és Sziszőkét, a kis angyalt, aki nem boldogul egyszerre a Menny és a Föld takarításával, ezért Balzsam Doktor jóságcseppjeit önti az esőbe, hogy az emberek jobban vigyázzanak a Földre. Megtudjuk, miért ég ki folyton a szentjánosbogár lámpásában az égő, ami miatt fának repül, és lila dudor nő a fejére...
Janus Pannonius Múzeum, Pécs

2 megjegyzés:

  1. A mesekönyv a BMMI - Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Osztályán készült, a pécsi Eszperantó utcai zöld ovi és a pécsi Szent Mór Alapfokú Művésztoktatási Intézmény tanulóinak közreműködésével. Bővebben a mesékről és a könyv elérhetőségéről a www.jpm.hu /természettudomány vagy: http://termtud.jpm.hu/?nyelv=HU&menuID=47&cikkID=842

    VálaszTörlés
  2. A kiadvány 2011-ben Múzeumpedagógiai Nívódíjat nyert.

    A mesekönyv eredetileg az „Aki nem hiszi, járjon utána” című vándor mesekiállításhoz készült, mely jelenleg már a 4. helyszínén várja a gyerekeket, családokat. A kiállításban az irodalom, a néprajz és a természettudomány találkozik a meséken keresztül. A felépített „meseösvényen” a képzelet és a valóság egyaránt megjelenik. A képzelet: tündérek, ördögök, óriások (több hazai bábszínház bábjai), hogy mindenki, de főképpen a legkisebbek érdeklődését felkeltse; a valóság: hogy a mesék „érthetetlen” világa, (néprajzi és természettudományi gyűjteményi tárgyak) a rosta, a guzsaly a szűr és társai és az ismeretlen állat és növényvilág is feltárja titkait. A kiállításhoz kiírt környezetvédelmi mesepályázatra közel 300 mese érkezett (országos, sőt a határon túli nemzet köréből is). Ezekből válogatva, témákban is változatosságra törekedve, született meg a Zöldfülű Péter – zöldmesék kicsiknek és nagyoknak c. mesekönyv. 112 oldalon, 31 pécsi, művészeti iskolások által illusztrált, eredeti mese olvasható a könyvben.
    Indoklás:
    Példaértékű az a széles körű összefogás (közgyűjtemény, oktatási intézmény, civil szervezetek), amellyel elkészülhetett és megjelenhetett a mesekönyv. A kiállításnak és a mesekönyvnek komoly „utóélete van”: Pécs városának szinte minden rétegét megmozgatta, társadalmasított egy kiállítást és a hozzá kapcsolódó meséket. Maratoni mesélés, színművész, pedagógusok, múzeumpedagógusok, önkéntesek által, elsősorban felnőtteknek; a Magyar Biológiai Társaság előadóülésén öko-mese biológusoknak, természetvédelmi szakembereknek, pozitív visszajelzéssel. A Pécs TV „Egy csepp mese” sorozatában a Zöldfülű Péter 12 meséjét a mese szerzője vagy a szerző által felkért mesélő mesélte el. A gazdag tartalmi anyaghoz jól illeszkedő, színes grafikai megvalósítás párosul, kemény kötéstáblája az igazi mesekönyvekét követi. Jó kézbe venni és jó olvasni!

    VálaszTörlés