Doživetje prostora / A megélt táj / Sense of Place

Többnyelvű régióban – a magyar szlovén határ mentén – közösen használható múzeumpedagógiai programot dolgoztunk ki segédletekkel, valamint kialakítottuk a múzeumpedagógiai foglalkozás helyét.
A Vas Megyei Múzeumok Igazgatósága a szentgotthárdi Pável Ágoston Múzeumával – s részben a Vasi Múzeumfaluval – A megélt táj – Sense of Place – Doživetje prostora nevű, SI-HU-1-1-001/01. számú eus projektben határon átnyúló múzeumpedagógiai programot alakított ki a lendvai és a muraszombati múzeummal.
Szentgotthárdon múzeumpedagógiai foglalkoztató tér és a programhoz igazodó állandó kiállítás készült, továbbá közösen három múzeumpedagógiai segédletet hoztunk létre.
A segédletek rábavidéki szlovén tájnyelven, hetési magyar tájnyelven, valamint szlovén és magyar „irodalmi” nyelv együttes, párhuzamos használatával születtek meg. A néprajzi témák „irodalmi” változata a szomszéd néprajzi tájegység anyag  volt: Magyarországon az Őrség, Szlovéniában a Muravidék. A témakörök: a népi építészet és lakáskultúra, a népi táplálkozás, a népviselet, a népzene és néptánc, valamint a népi gyerekjátékok egyes, jellegzetes tárgyai, elemei.
Vas Megyei Múzeumok Igazgatósága, Szombathely

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése