A Nap és a Hold meséje - Művészeti nevelés és fizika óra a múzeumban

A kiállítás és a foglalkozások alapötlete az volt, hogy minél teljesebben (érzelmileg és értelmileg) ismerjék meg a gyerekek égi kísérőinket. Már a legkisebb gyerek is napocskát és holdat rajzol, de vajon mit tudnak ezekről az égitestekről?
Olyan kortárs grafikákat válogattunk össze a falakra, melyek az esztétikumon túl információkat is közölnek, gondolkodásra késztetnek.
A foglalkozások első felében a műalkotások vizuális üzenetét csillagászati szempontból fejtettük meg, majd szerepjátékok sorával modelleztük a jelenségeket.
Például a naprendszert keltettük életre, a tanulók játszották az égitesteket. Eljátszottuk a napfogyatkozást is, megértettük, mitől függ egy bolygó sebessége, mit jelent a tömeg, súly, tömegvonzás fogalma? A galaxisok karjainak mozgását is lemodelleztük a gyerekekkel, de csak a foglalkozás végén a múzeum udvarán, ahol volt hely "örvényleni".
A kiállítás megtekintése után a foglalkoztató térben a látott, hallott, megélt ismereteket saját kreatív alkotásba sűrítették a gyerekek. 
Városi Művészeti Múzeum, Győr

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése