Két szólamban

A tolcsvai Land art Művésztelep alkotásairól készült fotókkal és Bartók Béla muzsikáival a Miskolci Galéria egyik családi napján egyszerre találkozhattak a gyerekek. Természetesen a hatás sokkal lenyűgözőbb lehetett volna, ha mindent élőben, a valóságban kapnak: a munkákat a természetben figyelhetik, s a zenét egy teljes szimfonikus zenekar játssza valahol a közelükben.
Tapasztalataink már voltak ebben a témában. Hogyan reagálnak a gyerekek, ha szemükre és fülükre egyszerre hatunk? Egy előző múzeumpedagógiai kezdeményezésünkben Kondor Béla munkáihoz illesztettünk 20. századi zeneműveket, melyek élő előadásának hallgatása közben a gyerekek szinte lélegzetüket is visszafojtva alkottak, teljes átéléssel, a munkájukból fel-felnézve.
Most a land art művektől inspirálva – melyek között hóból készült alkotások is szerepeltek – fekete kartonon sóval készítettünk folyamatrajzokat. A képi élmény és a közben ahhoz hangulatában illeszkedő zene hatására némely gyerekek ujjai közül folyamatos áttűnésekkel - gyakran a muzsika történéseit ritmikusan követve - vonalak, foltok, tökéletes lelki harmóniát sugárzó zenerajz-variációk születtek. Ej, ha ezt a Czakó Feri látta volna…
Csuka Tímea és Éliás István, Miskolci Galéria
2010. április 24.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése