Íjtól a géppuskáig – avagy a „csaknem pacifista” fegyvertörténet

Ez a múzeumpedagógiai program/sorozat/ nem a fegyverek dicsőítését szolgálja. Kortól, nemtől és előképzettségtől függetlenül széles ívű áttekintést ad a hadtörténelemtől kezdve a technika-, a gazdaság- és szociológiatörténeten, irodalomtörténeten keresztül, alapvető kémiai, fizikai, biológiai ismeretekig.
A célközönség 12 évestől 99 éves korosztályig terjed. Interaktív, az átélést nagymértékben tárgyak, tárgy együttesek segítségével bemutató foglalkozásból áll /fegyvert kézbe is adok!/, amely jelentős mértékben bevonja, aktivizálja, időnként provokálja a résztvevőket. Ésszel, szívvel, kézzel, vagyis a kognitív, affektív, motoros képességek fejlesztése és a kíváncsiság felkeltése a cél. Minél több érzékszerv bevonására törekszem /„puskaport szagolnak” és komiszkenyeret is kóstolnak/.
A foglalkozások általában 40 és 90 perc időtartamúak. Az új- és a népszerűséget talán a téma misztikumában, a sokoldalú megközelítésben, valamint a résztvevők aktivizálásában látom.
Németh Csaba - Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum
2010. április 7.

1 megjegyzés:

  1. A "Íjtól a géppuskáig"- a lőfegyverek története című múzeumpedagógiai kezdeményezés 2010-ben, a Székesfehérvári Múzempedagógiai Évnyitón Nívódíjban részesült.

    VálaszTörlés