Pixelekből emelt emlékművek

A Ludwig Múzeum 2009-es programjában szereplő fotókiállításokhoz kapcsolódva elindítottunk egy hosszú távú pedagógiai projektet, ami elfeledett történetek megidézéséről, újraírásáról szól. A projekt keretében középiskolások helyi archívumokból, családi albumokból keresnek régi képeket, amiknek elkészítik a „kortárs”, jelenkori megfelelőjét egy személyes kis leírást is mellékelve a képpárokhoz.
A program illeszkedik a tanév menetéhez. A tavalyi résztvevők által készített fotók és szövegek felkerültek egy weblapra, a legjobbakból pedig megjelentettük a Ludwig Füzetek 6. kiadványunkat képeslapokra szedhető formátumban (a képen ebből látható egy lap).
A csapatok munkáját kezdetektől végig fotós és számítógépes szakértői konzultációk segítették. Zárásként egy konferenciát szerveztünk, ahol meghívott előadók mellett a koordináló tanárok is megoszthatták tapasztalataikat, javaslataikat.
Nagy örömünkre a tavalyi diákcsoportokból többen is visszatértek, hogy az idei tanévben is folytassák a munkát. Úgy gondolom, ez önmagában is sikert jelent ennél a nehezen elérhető korosztálynál!
Szira Henrietta, a projekt koordinátora - Ludwig Múzeum
2010. december 4.

1 megjegyzés:

  1. A Pixelekből emelt emlékművek című múzeumpedagógiai kezdeményezés 2010-ben, a Székesfehérvári Múzempedagógiai Évnyitón Különdíjban részesült.

    VálaszTörlés