Sors-játék

340 négyzetméter, 358 karó, 31 fáklya, 31 állomás, 15 döntés, 16 lehetséges életút, 1 valódi sors. A Múzeumok Éjszakájára olyan sors-játékot építettünk fel, amely döntések és választások sorozatából áll. Ahogy a való életben is, legtöbbször nincs jó vagy rossz döntés, de bárhogy döntünk, az meghatározza életünket. A játék Dr. Buday-Goldberger Leó, világhírű óbudai textilgyáros életét dolgozta fel. A választások révén 16 életút bontakozott ki, melyekből csak egy követte a valódi élet sorsfordulóit. A többi hiteles eseményeken alapuló fikció, de bármelyik megtörténhetett volna egy 20. századi zsidó nagypolgári származású fiatalemberrel.
1944. március első hetében bizalmas figyelmeztetést kapsz: a német csapatok március 19-re tervezik Magyarország megszállását. A Gestapo prominens személyeket tartalmazó, hatvanas listáján a 7. helyen szerepelsz. Az országban maradsz, vagy a menekülést választod?
(Goldberger Leó maradt. A mauthauseni koncentrációs táborban vesztette életét a tábor felszabadításának napján, 1945. május 5-én.)
Az Óbudai Múzeum csapata
2014. július 8.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése