Ítélet nélkül

Az ebesi Széchényi Ferenc Tájmúzeum 2005 óta állít emléket a hortobágyi és Észak-alföldi zárt kényszermunkatáborokba elhurcolt, kb. 10000 embernek. A téma tapasztalataink szerint nagyon kevéssé ismert minden életkori csoport, de különösen a fiatalok körében. Olyan foglalkozást dolgoztunk ki a 14-18 éves korosztálynak, amely élményszerűen közelebb hozza számukra az 1950-es évek világát.
A foglalkozás egy szerepjáték köntösébe bújtatott forráselemzés. Adott egy képzeletbeli család, az ő elhurcolásuk története rajzolódik ki a játék során. A szereplők a családtagok, valamint a sorsukra valamilyen módon hatást gyakoroló személyek (besúgó, rendőr, vasutas, postás, Sztálin..), valamint a család barátja, a tanító, aki otthon marad és naplójából megismerjük, hogy eközben mi történik a faluban. Minden karakterhez tartozik egy dokumentum-részlet is, amelyből különböző információk szűrhetők le a kitelepítésekről (elhurcolás okai és körülményei, élet a táborban, tábori iskola, munka, halál, szabadulás). 
Optimálisan a múzeumlátogatással egybekötve célszerű a foglalkozást megtartani, de attól függetlenül is használható az 1945-1956 közötti magyar történelem és korszellem megelevenítéséhez, a forráselemzés tanításához, a szövegértés fejlesztéséhez. 
János Judit, Széchényi Ferenc Tájmúzeum
2012. 04. 27.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése