Légy a Múzsám! – Múzsák kertje

A „Múzsák kertje” nyári irodalmi olvasótábor egy hetes, különleges irodalmi kalandozásra hívta-hívja a középiskolásokat az esztergomi Babits Mihály Emlékházba. A vállalkozás nem egyedi, 15 másik olvasótábor is hasonlóra vállalkozott az országban! Mire gondol egy mai fiatal, ha olvasásról van szó? Unalmas, színtelen, élettelen elfoglaltságra. Legalábbis így összegezték eddigi élményeiket azok a kamasz fiatalok, mintegy 17-en, akik részt vettek ezeken az agy-és lélektisztító napokon. A fotó egy közös szellemi reggelit örökít meg a híres autogram-fal előtt, amikor a számukra készült Múzsák Könyvéből olvastak fel verseket, majd azokról megosztották egymással személyes benyomásaikat. Az irodalom csodálatos, életteli világán keresztül egymáshoz és önmagukhoz kerülhetnek közelebb a táborozók. Minden feladat, játék, ötlet, ami kivitelezésre került, pont ezt szolgálta. A legapróbb részletek is feltölthetők irodalommal! A program kidolgozásában közreműködött a MIRE, Gulyás Gabriella, Bagó Ilona, Rabec István, Sudár Annamária, Mann Jolán, Tóth Franciska.
Tóth Franciska – Babits Mihály Emlékház, Esztergom
2010. július 10.

4 megjegyzés:

  1. Üdvözletem!

    Szeretném megjegyezni, hogy tényleg nagyon élvezetes volt a tábor, hiszen érdekes történetek, és apró játékok kapcsán nyerhettünk bepillantást jobban az irodalom érdekes oldalára úgy, hogy mellette, kaptunk abból is ami kevésbé kötne le minket. De ha ilyen szép csokorban szerzünk információkötegeket akkor máris érdekesebbé válnak, mint egy szál magukban :)
    Emellett külön tetszettek, a meghívott előadók, és az ő hozzáállásuk, a helyszínek pikantériájaként felhozott versek, amelyek ott születtek, a kisebb-nagyobb történetek Babitsról, a tábori posta, és sok-sok apró ötletesség ami összefűzte még jobban a csapatot.
    Remélem lesz még ilyen tábor, hogy még többet tudhassak meg nemzetünk jeles költőiről, és ajánlom másoknak is, akik még nem vettek részt ilyesmiben, hogy bátran fogjanak bele, mert jó móka, és játékosan tanít, ahogy szerintem iskolai keretek között is kellene.
    További sikereket kívánok Franciskának, és még egyszer köszönöm, hogy összehozta ezt a remek tábort :)

    VálaszTörlés
  2. "Az irodalom élni segít." Milyen igaz is ez! De talán nem elég kifejező. Mondhatnánk azt is: az irodalom maga az élet. Hiszen egy olyan világba enged betekintést, amit a rohanó mindennapjaink során rendszerint figyelmen kívül hagyunk. Ez a tábor különleges volt, mert egy közösséget hozott létre, egy "titkos társaságot", aminek tagjai között a hét végére komoly barátságok köttettek, mert összetartotta őket egy közös élmény, megtapasztalás, hogy a gondolatok szabad szárnyalása többet ér a mindennapok szürke zsibvásáránál. Remélem, lesznek még emberek, akik, Franciskához hasonlóan, felvállalják a feladatot, hogy ledöntsék a tanagyaggal kapcsolatban általánosan felépített falakat, és az irodalmat, mint létező, vibráló valóságot mutassák be a fiataloknak.

    VálaszTörlés
  3. „Az irodalom az egy szentség!” És most már az olvasótábor is az!
    Nagyon szép és tartalmas hetet töltöttünk együtt. A tábori posta, a vazul játék és egyéb apróságok egyre közelebb hozták egymáshoz az embereket. Igaz barátságok születtek. Napról napra egyre jobban megnyíltunk egymás előtt.
    Nagyon érdekes előadásokat hallgathatunk végig a táborban.
    Külön jó érzés volt, hogy ezt a tábort a Babits-házban rendezték meg, ami eredetileg múzeum mégis úgy mozoghattunk a házban, mintha ott laknánk és a miénk lenne.
    Mindenkinek ajánlom, hogy legalább egyszer menjen el ilyen táborba és rá fog ébredni, hogy olvasni jó!
    Mindenki Maga dönti el, hogy múzsa lesz e.

    Még egyszer köszönöm Franciskának ezt a tábort:)
    (Fanna)

    VálaszTörlés
  4. A "Múzsák Kertje" olvasótábor című múzeumpedagógiai kezdeményezés 2010-ben, a Székesfehérvári Múzempedagógiai Évnyitón Különdíjban részesült.

    VálaszTörlés