Színezz zenét Cézanne-nal!

Gitár- és klarinétmuzsika, énekszó kísért minket, ahogyan Cézanne képei között bóklásztunk.  A  Sainte Victoire-hegyre menet meghallgattuk az erdő hangjait. Sárga Zsófi, Narancs Kata és Kék Évi színeiket adták a kanyargó út megfestéséhez. Útközben megéheztünk, és csendéletet rittyentettünk Cézanne almáiból, babapiskótáiból. Egy szempillantás alatt megjelent maga a festő, és meghívott minket egy műterem látogatásra. Meglestük, hogyan készül egy kép, és meghallgattuk, hogyan születik egy dallam. Továbbálltunk, és színes kártyákkal zenéltünk a kártyázók asztalánál. Végezetül pedig megmártóztunk a fürdőzők kék vizében.
250 gyerek és felnőtt dalolt és festett Cézanne képeire január 19-én a Barokk Csarnokban a Mezítlábas zenészekkel (Bodrogi Éva, Koltai Katalin, Bartek Zsolt) és Tettamanti Zsófia múzeumpedagógussal. Hogyan találkozhat a kép a hanggal? A Színezz zenét! egy audiovizuális játék, amelynek célja egy adott képi világ kreatív átélése a zene eszközeivel. További információ: www.facebook.com/barefootmusicians
Tettamanti Zsófia múzeumpedagógus - Szépművészeti Múzeum
2013. január 22.

Mesés-alkotós délelőtt a MűvészetMalomban

A MűvészetMalomban mese segítsével dolgoztuk fel 4-8 éves gyerekkel és szüleikkel Bartl József JEL-TRANZIT című kiállítását. Olyan kortárs mesét kerestünk, ami egyrészt kapcsolódik a kiállítás képeinek motívumaihoz (népmesei elemeket tartalmaz), másrészt apropója lehet a mini tárlatvezetést követő alkotómunkának. A meseolvasásnál és a beillesztett játék során drámapedagógus volt a segítségünkre. A tárlatvezetésen a gyerekek már nem nézték megilletődve a képeket, hanem saját maguk kezdték el magyarázni a motívumokat. Az alkotómunka a képeken látott geometrikus, népművészeti motívumok stilizált változatainak felhasználásával készült. Dekorgumi és temperafesték felhasználásával a művész emblematikus motívumait (szív, kereszt, fejfa, stb.) nyomtattunk egy kifejezetten erre az alkalomra készített A5-ös méretű üres képeslapra. Az elkészült karácsonyi képeslapokat lefóliáztuk és megcímezve el lehetett küldeni a nagyszülőknek, rokonoknak, pont, mint ahogy a mesében a postagalambok, akik a leveleket kivitték karácsonyra. 
Sulák-Erdőháti Orsolya, Ferenczy Múzeum
2013. január 10.