„Mindennapi kenyerünk”

A múzeum, örökségünk átadásának helyszíne. A szentendrei Skanzenben arra törekszünk, hogy megőrizzük, bemutassuk az utókornak a hasznos, praktikus tudást. Miből készül a kenyér? Legtöbben azt hiszik, hogy a kenyérsütéshez sokféle alapanyag kell és bonyolult mesterség. Foglalkozásainkon „visszamegyünk az időben” legkevesebb 100 évet, és a parasztemberek mindennapjait is felidézzük. Mi kellett ahhoz, hogy gabonát tudjanak termeszteni? A megtermelt gabonából hogyan lett liszt, és a lisztből kenyér?
A gyerekek lisztet szitálnak, dagasztanak, kiformázzák a kis cipókat, amiket együtt kisütünk a kemencében. Amíg a cipók sülnek, addig a szélmalmom működésével ismerkedünk. A szomszédos molnárlakásban a kenyérsütési szituációt ismertetjük. 
Így a gyerekek megtapasztalják, hogyan sütöttek régen kenyeret és azt is megtudhatják, hogy ma is lehet otthon a sütőben kenyeret sütni. Az elkészült cipókat hazavihetik. Tapasztalataim szerint mindenki nagy élménnyel tér haza a kis saját készítésű cipóval. 
Ajánlom, a kollégák figyelmébe ezt a témát, ahol megvan a lehetőség a téma feldolgozására a kiállításokban.
Bardócz-Tódor Enikő, múzeumpedagógus, Szentendre 
2012.02.12.