- Van valami karácsonyosod a blogra?
- Ááá… dehogy, olyat direktbe nem csinálunk!
Bár az év utolsó foglalkozásán Várnai Gyula és Bruno Mars után szabadon, oly módon játszották le a gyerekek a hangkazettákat, hogy a szalagokkal rajzolták meg mi hallható rajtuk. Visszanézegetve a fotókat több karácsonyi téma is akadt közöttük…
- Hát… hacsak ez nem?!

Az idén ezzel a fotóval köszönjük a beszámolókat, és kívánunk minden kollégának boldog karácsonyt és múzeumpedagógiai élményekben is gazdag új esztendőt!

Joó Emese, Éliás István
2011. december 20.

Kézzelfogható mesterségek

A Néprajzi Múzeum legújabb, Kézzelfogható és tapintható hagyomány című múzeumi órái szövő, kosaras és fazekas szakképzésben résztvevő vak és gyengénlátó tanulók szakmai ismereteinek elmélyítését segítik. A régi, hagyományos mesterségek kézzelfogható alapanyagait és szerszámait a szakoktatókkal egyeztetve úgy válogattuk össze, hogy azok új ismeretekkel egészítsék ki és segítsék a mai szakismeretek elsajátítását. Ezek a tárgyak a közoktatásban nem, azonban a Néprajzi Múzeumban, a műtárgygyűjteményekből kiemelve hozzáférhetők és tanulmányozhatók. A műtárgyakkal szemléltető múzeumi órákat a múzeumpedagógusok minden esetben muzeológusokkal együtt tartják, akik a tárgyakról érdekes szakmai, technikai és technológiai információkat mondanak el. Ezeken a múzeumi órákon a Képzőművészeti Szakközépiskola látó tanulói is örömmel vesznek részt, velük a demonstráció archív néprajzi filmekkel is kiegészül. Ezeket a TÁMOP-3.2.11/10-1/KMR-2010-0002 projekt keretében fejlesztett speciális foglalkozásokat a jövőben nemcsak vakoknak és gyengénlátóknak, hanem látóknak egyaránt ajánljuk.
Koltay Erika múzeumpedagógus, Néprajzi Múzeum
2011. december 16.