Merre vezet az út a diákokhoz?


Több helyes válasz is adható erre a kérdésre, mi most éppen a tanáraikon keresztül szeretnénk becsalogatni a gyerekeket és a fiatalokat a múzeumi kiállításokba. Bevezettük ugyanis, hogy egy kiállítás megnyitását követően meghívjuk pedagógus kollégáinkat a kurátor által tartott tárlatvezetésre, és ha lehetséges, elhívjuk a programra az alkotó művészt is. A tárlatvezetéses beszélgetést egy felnőttekre szabott alkotó munka követi, amikor a meghívottak részesei lehetnek az adott kiállításhoz kapcsolódó gyakorlati múzeumpedagógiai műhelymunkának. A rendezvényt „Beavatásnak” neveztük el és bízunk abban, hogy a rendhagyó program után a már „beavatott”, iskolákban dolgozó kollégáink nagyobb kedvvel hozzák el diákjaikat a múzeumi programokra. A mellékelt beavatási programot bemutató kisfilmünk Lukoviczky Endre: Város-Tér-Vízió című kiállításához kapcsolódik. Legújabb kezdeményezéseinkről olvashatsz még: http://www.magyarmuzeumok.hu/latogato/227_hagyomany_es_innovacio_szentendre_muzeumaiban
Csillag Edina, múzeumpedagógus - Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága
2011. május 20.

Óbudagasztró – Egy falat múzeum

Az Óbudai Múzeum új időszaki kiállításához kapcsolódóan egy egyedülálló múzeumi gasztroblogot (http://obudagasztro.blogspot.com/) indított. A blogon megismerhetők a jellegzetes óbudai nemzetiségi fogások, valamint izgalmas, a kiállítási témához kapcsolódó műtárgyak és kultúrtörténeti adalékok is találhatók. (A blog receptjeit Horváth Péter történész muzeológus„Vendéglátás Óbudán” című könyvéből válogatjuk.) A blog a nagyközönségnek szól, de jól hasznosítható a múzeumpedagógiai foglalkozások háttereként is, amelyeknek tematikájában az ételkészítés mellett mindenfajta táplálkozással és annak kellékeivel kapcsolatos ötletet hasznosítunk. A kézműves műhelyben felhasználtuk és újrahasznosítottuk például a sörös-kupakokat, amelyekből a fiatalok különleges dizájn fülbevalókat alkottak, de evőeszköz-hűtő mágneseket és papírtányér dekorációt is készítettünk már. A blog a foglalkozásokon a nemzetiségi ételek bemutatását segíti, hiszen egy laptop segítségével könnyen elérhető a kiállító térben. A recepteket később bárki elérheti otthonról, azokat elkészítheti a családdal, így egy falat múzeum kerülhet az otthonokba.
Diamant Lívia, Révész Antónia – Óbudai Múzeum
2011. május 1.