Angyali üdvözlet



Az ezüst gömbök, arany girlandok, légies selymek és hófehér tollak mindenkiből angyalt varázsoltak a Miskolci Galéria rendhagyó karácsonyi foglalkozásán.

Ezzel az ünnepi képeslappal köszönjük az eddig elküldött beszámolókat, és kívánunk minden kollégának boldog és múzeumpedagógiai élményekben gazdag új esztendőt!

Joó Emese, Éliás István - szerkesztők
2010. december 31.

Az ördöglakat készítés nem ördöngősség!

Az Iparművészeti Múzeum Fordul a kocka! című múzeumi óráin 2010 szeptemberétől kezdtünk el általános iskolásokkal ördöglakatot készíteni, amire főleg kicsik: alsó tagozatosok jöttek szívesen. A kezdetben használt, mutatós vörös- és sárgaréz drótot könnyebben hajlítható alumíniumra cseréltük, de gyakran így sem sikerült a gyerekekkel a kívánt eredményt elérnünk. A lakatok vagy formátlanok lettek, vagy nem működtek, és csak komoly segítséggel, egyesével sikerült az óra végére helyrehozni őket. Mivel láthatóan nem a feladat volt nehéz, hanem az aprócska tárgy készítésének csoportos tanítása, néhány alkalom után úgy döntöttünk, hogy a siker érdekében az ördöglakat készítés egyes fázisait nagy méretű diaképen, rövid magyarázattal és ábrával együtt, gyakorlatilag lépésről-lépésre kivetítjük a falra, és eszerint fogunk együtt haladni. A szerszámok bemutatásával kezdtük, majd minden hajlítási fázist külön képkockán mutattunk be. A korábban szóban magyarázott és kézben megmutatott le-föl, kívül-belül és derékszög-kör hajlítás ekkor egyszeriben érthetővé és követhetővé vált minden gyermek számára. Ettől kezdve szebbnél szebb, sokszor egyénien cifrázott, jól működő ördöglakatok születtek, és visszatérhettünk a keményebb és látványosabb vörösrézhez is.
Tóth Mariann - Iparművészeti Múzeum
2010. december 15.

Művészeti aukció, avagy Rejtett ritkaságok a Szolnoki Képtárban!?

Érdekel a képzőművészeti árverés? Szeretnéd megtudni, mit rejt a Szolnoki Képtár? Izgalmas játékra vágysz?
A Damjanich János Múzeum új múzeumpedagógiai „doboza” a SZOLNOKI KÉP-TÁR-MUTATÓ egyszerre kínálja mind ezt.
Művészeti árverést, ahol létrehozhatod saját képgalériád, licitálhatsz a képekre, ízlésednek megfelelően alakíthatod ki saját műtárgykollekciód.
Tudáspróbát, melyben új ismereteket szerezhetsz, gyarapíthatod tudásod a Szolnoki Művésztelepről.
Társasjátékot, mely különös kalandra hívja a képzőművészet iránt érdeklődőket. Meglévő festményeiddel elindulhatsz a műgyűjtők érdekes és változatos világába. Cserélhetsz más gyűjtőkkel, kockáztathatsz, új képeket szerezhetsz. Itt aztán kipróbálhatod, milyen ravasz és milyen jó stratéga vagy!
A játékos doboz három részre tagolódik, melyek megértéséhez játékszabály és ismertető füzet ad támpontokat. Az egységek külön-külön is játszhatók, de akár egybefüggően is, annak megfelelően, hogy az érdeklődő mennyi időt szán rá, mennyi kedvet érez hozzá.
Kaposvári Gyöngyi, Pató Mária, Zsolnay László - Damjanich János Múzeum
2010. december 7.

Pixelekből emelt emlékművek

A Ludwig Múzeum 2009-es programjában szereplő fotókiállításokhoz kapcsolódva elindítottunk egy hosszú távú pedagógiai projektet, ami elfeledett történetek megidézéséről, újraírásáról szól. A projekt keretében középiskolások helyi archívumokból, családi albumokból keresnek régi képeket, amiknek elkészítik a „kortárs”, jelenkori megfelelőjét egy személyes kis leírást is mellékelve a képpárokhoz.
A program illeszkedik a tanév menetéhez. A tavalyi résztvevők által készített fotók és szövegek felkerültek egy weblapra, a legjobbakból pedig megjelentettük a Ludwig Füzetek 6. kiadványunkat képeslapokra szedhető formátumban (a képen ebből látható egy lap).
A csapatok munkáját kezdetektől végig fotós és számítógépes szakértői konzultációk segítették. Zárásként egy konferenciát szerveztünk, ahol meghívott előadók mellett a koordináló tanárok is megoszthatták tapasztalataikat, javaslataikat.
Nagy örömünkre a tavalyi diákcsoportokból többen is visszatértek, hogy az idei tanévben is folytassák a munkát. Úgy gondolom, ez önmagában is sikert jelent ennél a nehezen elérhető korosztálynál!
Szira Henrietta, a projekt koordinátora - Ludwig Múzeum
2010. december 4.

Előkerült egy kortörténeti dokumentum: Herceg Egérváry Elemér naplója!

Marci az oka mindennek. Mármint a kisfiam, Reményi Márton, aki miatt tavaly ősszel, suli után, a játszótéren ülve belekezdtem a gödöllői kastély mesekönyvesítésébe. Marci az ötleteivel szerzőtársként is beszállt a projektbe és konzulensként is jól működött, amikor már Ferenc Tamás illusztrációit teregettem mindenütt. Úgy képzeltem, ha egy hiteles és szerethető szemtanú, Herceg Egérváry Elemér történetébe csomagolom mindazt, ami egy gyerek számára is érdekes lehet a kastélyról, akkor nem csak a kicsik, de a felnőtte(bbe)k is szívesen veszik majd kézbe a helyenként csak hangos röhögéssel olvasható mesét.
A mese már munka közben nagy rajongótáborra tett szert: a kötet lektora, F. Dózsa Katalin és a kollégák lelkesen várták az újabb részleteket, és segítettek finomítani minden apró mozzanatot. A kastély macskája, az iwiw-oldallal rendelkező báró Kastélyházy Sándor viszont a tőle megszokott egykedvűséggel vette tudomásul, hogy ükapja 19. századi kalandjai egy mesekönyvben látnak napvilágot…
Faludi Ildikó, muzeológus - Gödöllői Királyi Kastély Múzeum
2010. december 03.