Két szólamban

A tolcsvai Land art Művésztelep alkotásairól készült fotókkal és Bartók Béla muzsikáival a Miskolci Galéria egyik családi napján egyszerre találkozhattak a gyerekek. Természetesen a hatás sokkal lenyűgözőbb lehetett volna, ha mindent élőben, a valóságban kapnak: a munkákat a természetben figyelhetik, s a zenét egy teljes szimfonikus zenekar játssza valahol a közelükben.
Tapasztalataink már voltak ebben a témában. Hogyan reagálnak a gyerekek, ha szemükre és fülükre egyszerre hatunk? Egy előző múzeumpedagógiai kezdeményezésünkben Kondor Béla munkáihoz illesztettünk 20. századi zeneműveket, melyek élő előadásának hallgatása közben a gyerekek szinte lélegzetüket is visszafojtva alkottak, teljes átéléssel, a munkájukból fel-felnézve.
Most a land art művektől inspirálva – melyek között hóból készült alkotások is szerepeltek – fekete kartonon sóval készítettünk folyamatrajzokat. A képi élmény és a közben ahhoz hangulatában illeszkedő zene hatására némely gyerekek ujjai közül folyamatos áttűnésekkel - gyakran a muzsika történéseit ritmikusan követve - vonalak, foltok, tökéletes lelki harmóniát sugárzó zenerajz-variációk születtek. Ej, ha ezt a Czakó Feri látta volna…
Csuka Tímea és Éliás István, Miskolci Galéria
2010. április 24.

Íjtól a géppuskáig – avagy a „csaknem pacifista” fegyvertörténet

Ez a múzeumpedagógiai program/sorozat/ nem a fegyverek dicsőítését szolgálja. Kortól, nemtől és előképzettségtől függetlenül széles ívű áttekintést ad a hadtörténelemtől kezdve a technika-, a gazdaság- és szociológiatörténeten, irodalomtörténeten keresztül, alapvető kémiai, fizikai, biológiai ismeretekig.
A célközönség 12 évestől 99 éves korosztályig terjed. Interaktív, az átélést nagymértékben tárgyak, tárgy együttesek segítségével bemutató foglalkozásból áll /fegyvert kézbe is adok!/, amely jelentős mértékben bevonja, aktivizálja, időnként provokálja a résztvevőket. Ésszel, szívvel, kézzel, vagyis a kognitív, affektív, motoros képességek fejlesztése és a kíváncsiság felkeltése a cél. Minél több érzékszerv bevonására törekszem /„puskaport szagolnak” és komiszkenyeret is kóstolnak/.
A foglalkozások általában 40 és 90 perc időtartamúak. Az új- és a népszerűséget talán a téma misztikumában, a sokoldalú megközelítésben, valamint a résztvevők aktivizálásában látom.
Németh Csaba - Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum
2010. április 7.