Szőnyeg - bombázók


A videó célja, hogy az Afgán háborús szőnyegek című tanulmányi kiállításhoz kapcsolódó Repülő, szőnyeg, fegyver, nem című, középiskolásoknak szóló múzeumi óra népszerűsítését mai, modern, a célközönséghez alkalmazkodó kommunikációs forma és csatorna segítségével: Youtube videó formájában is lehetővé tegye. http://il.youtube.com/watch?v=UBEvU2HgB7g&feature=related
A videót Nyolczas Erika muzeológus közreműködésével Novinszki Tamás készítette. A Youtube videó megtekintése - rendhagyó múzeumpedagógiai ajánlóként - mind a diákok, mind a pedagógusok számára kényelmes és gyors, megismételhető és gyorsan terjeszthető megoldás. A film nyelvén közvetítve a szőnyegeket bemutató kiállítások élőbbek és vonzóbbak, mintha ugyanezt szöveges formában, papír alapon vagy állóképekkel tennénk.
A Szőnyeg-bombázók videó ajánló ötletgazdája Joó Emese, a tanulmányi kiállítást vele együtt Nyolczas Erika és Fáykiss Kata készítette, a múzeumi óra kidolgozásában és vezetésében Széni Katalin vesz részt.
Joó Emese, Iparművészeti Múzeum
2010. február 1.

Buborék - Az élő képregény

A Comics - Kortárs magyar képzőművészek képregényei című kiállításához kapcsolódó családi programon szövegbuborékos játékvariációkkal próbáltam a megfigyelésen túl, a műfaj értelmezését is elősegíteni a résztvevőknek.
Ami a számos lehetőség közül megvalósult:
* Nagyméretű szövegbuborékokra előre felírt szavak irányításával élőkép alkotása, oly módon, hogy a buborékokat a fejünk mellé tartva egy képregény élő figurájává váljunk.
* Rövid szituációs történetből kiindulva élő képregény fotózása, üres szövegbuborékok feliratozásával a történetet erősítő testtartás és beállások útján.
* A kiállításba szereplő alkotások reprodukcióit új feliratokkal más történetté alakítottuk.
* Össze nem illő mai „hősök” kerültek egy lapra (pl. Micimackó - Spongya Bob), s szövegbuborékok által beszélgettek.
* Kartonlapon véletlenszerűen elszórt szövegbuborékokat újságokból kivágott figurákkal egészítettünk ki, majd megszólaltattuk őket.
A foglalkozásra érkezéskor titkon fotók készültek a résztvevőkről, akik ezt kinyomtatva és felbuborékozva kapták meg távozásukkor, otthoni szövegfeltöltésre.
Hári Krisztina, FMMI Szent István Király Múzeum, Székesfehérvár
2010. január 31.